2011-01-12

Planter's Earl Grey från NK

lyssnade egentligen inte på något men hade nedanstående på hjärnan...Så.
Strax innan jul bunkrade jag upp med te och kakor på NKs lilla tehörna och precis när jag skulle betala så såg jag en hög glasburk med portionspåsar Earl Grey och tänkte att man ju kunde prova. Har druckit Harneys Viennese Earl Grey hela hösten för jag var så less på Twining's.

Det som lockade mig med det här lilla provet var att det var äkta bergamottolja i, vilket väl inte kan anses höra till vanligheterna. Tror inte något märke man kan köpa i livsmedelsbutikerna innehåller något annat än "aromer". Mig veterligt har jag bara fått te med olja i på Barista i Uppsala, ett kafe med alltid lika glad och tjänstvillig personal, och pressokannor till teet. Deras är Fair Trade eller rättvisemärkt också, och jag har velat fråga dem om man kan få köpa deras te i lösvikt men hittills har det alltid varit upptaget när jag ringt. Buhu...

Hursomhelst, jag bad att få köpa en påse på NK utöver min andra inköp och tjejen bakom disken gav den till mig gratis till min stora chock :O

Det är alltså nåt sorts pyramidpåse...tittade man noga så såg bladen rätt schyssta ut genom väven.

Jag öppnade påsen och sniffade och det...doftar som det brukar men något jordigt eller organiskt citrusaktigt som inte brukar förekomma fanns där.

Tycker ofta när man dricker påste att en enda påse blir lite mesigt för mina koppar är oftast jättestora så jag tog en i mer moderat storlek. Det visade sig vara ett misstag, teet var starkt som bara den och räckte dessutom till två koppar utan problem, trots att jag överbryggde den första rejält. Trevligt att notera att citrusdoften/smaken fanns kvar till bryggning nr 2.


brygga brygga...såhär såg det ut efter ca 30 s

Dumt då att smaken blev helt tok-för mycket för första koppen men jag kan helt visst säga att det är en annorlunda smak med riktig olja, och det var en positiv upplevelse. Mer komplex och tydligare citruskaraktär(Twinings kan ju smaka falukorv ibland t o m >_< ) Lite jordigt men ändå inte dominerande. Eftersom jag dricker de flesta svarta teer med mjölk så blev det en skvätt(mina vänner förfasar sig men dom slipper ju dricka det? :D )

Om jag skall summera så fick jag ett positivt intryck av det hela men vill prova fler gånger och lyckas brygga bättre. samt testa över längre tid. Det är allvarliga saker att byta Earl Grey, inget man gör hipp som happ!

Gärna jämföra med Baristas variant också, om möjligt.

1 comment:

Tekoppen said...

Har du testat ItMfT:s med äkta bergamott? Du kan få av mig om du vill, mina föräldrar gillade inte det jag köpte till dem. Skriv ett mejl isf.