2011-09-26

Superior Earl Grey från Canton Tea Co.

jag lyssnar på...Flameheart från Ladies vs Butlers! OST

Dags att knäcka upp min påse Earl Grey från Canton Tea. En 50g-påse av detta te får man ge £5 för, plus frakt. Butiken uppger att blandningen innehåller ett par olika Darjeeling, bergamottolja och-ser jag nu-blomblad av apelsinblomma. Kanske därför jag uppfattar noter jag inte förväntar mig i ett Earl Grey?

Brygger som vanligt, med en för mig avvägd mängd blad och nästan kokande vatten.

Det luktar faktiskt i hela köket på ett trevligt sätt.

Teet doftar aromatiskt och lite...sött? Associerar snarare till småcitrus än bergamott, som om man tillsatt mandarinolja*. Något kryddigt också. Smaken är lätt sträv med någon liten syrlighet, harmonierar väl med övriga intryck.
Häller på mjölken och på något vis dämpas sötman och kryddaromerna, fram träder istället något jordigare. Bergamotten upplever jag som lite parfymaktig. Närmar sig mer min inre uppfattning om hur ett Earl Grey ska smaka(som måhända är sabbad av tjugofem år med Twinings...jag vet inte).
Det är ändå något som skevar, vet inte om jag tycker det gör det åt ett positivt eller negativt håll än.
Några dagar senare dricker jag igen och jag tycker både smak och doft stabilisterats åt ett håll jag gillar, det är mindre sötaktigt, mindre kryddigt och mera åt kärv citruskaraktär. Det här är nog min favorit bland de Earl Grey med äkta olja jag hunnit testa hittills.

Man kan med fördel ta en aningen mindre mängd blad än man har för vana; det verkar både framhäva bergamotten och balansera smaken.*=används inom aromaterapi och anses där vara en glad, postitiv och uppiggande doft. Bra mycket 'fruktigare' än bergamott i vilket fall som helst.

2 comments:

Anonymous said...

Yay!! Jag hittade tillbaka! Hittade din téblog för ett tag sen men fick en släng av alzheimers och kunde för mitt liv inte hitta tillbaka. Men nu såg jag din tékommentar hos Nihrida och då klickade minnesfragmenten rätt. Hej! Nu lägger jag till dig på Bloglovin och kokar upp lite vatten :D

sparris said...

Skojsamt! Hoppas det ger nåt att läsa! :)