2011-11-06

Luponde Organic GFOP från Fortnum & Mason.

jag lyssnar på...soundtracket till Den Siste Kejsaren

Som nämnts har jag prövat te från plantagen Luponde tidigare, blev erbjuden det en gång när jag köpte Golden Nepal på Himalaya i Hötorgshallen, tyckte det var ett okej te med viss Darjeelingkaraktär men aningen tunt, man behöver nästan dubbla mängden blad jämfört med annat te för att få nån sprätt på smaken.

Luponde ligger i Tanzania i en region som heter Usambara varifrån även den en gång så blyga saintpaulian kommer.*

Vi börjar väl i vanlig ordning med att studera bladen:Inte några större märkvärdigheter, brutna blad men jag skymtar en hyfsad andel av lite annan karaktär, de är tunnare och påfallade gröna. Påminner om just Darjeeling till utseendet.

Provar en lite annorlunda bryggmetod idag, jag har fått hem en sån här som jag såg första gången i en av China Cha Daos tefilmer på youtube:hysteriskt med alla gatu- och trafikljud i bakgrunden i filmen-sitter dom rätt ut mot trottoaren liksom? ^^


Såg löjligt kul ut och har velat prova en sån alltsedan dess. Och för en liten peng fick jag nu chansen!
Verkar dessutom särdeles bra för gong fu-bryggning av svarta teer i synnerhet då hålen i innerbehållaren är så pass små att de silar bort även mycket små blad.

Såhär ser set up:en ut hemma hos mig.
Jag tog vad jag gissar kanske kan vara 3 tsk blad och bryggde en minut i 95°C. Andra bryggningen likadant.
Smaken har tydlig Darjeeling/Nepalkaraktär, inte våldsamt komplex eller omedelbart publikfriande mumsig men....tja, där finns något. Eftersmaken känns trevlig, själva drycken doftar svagt fruktigt. Första bryggningen blev kanske lite väl stark, med lite mjölk kapas de värsta aggro-tendenserna.
En närmre titt på de blöta bladen, de är påfallande gröna, undrar om man siktat på att framställa något som närmar sig ett FF Darjeeling? Det är isåfall det första afrikanska te jag stött på som legat åt det hållet snarare än mer robusta sorter av brittisk frukosttyp. Vilket i sig gör teet intressant och jag dricker det gärna både rent och som ingrediens i på-stället-blandat här hemma när jag vill skärpa till och få lite mer strävhet i mitt te. Är dock lite, lite tveksam till att helhjärtat rekommendera det, det är aningen för trubbigt och oraffinerat för att kvala in i den ligan.
Det finns ju så mycket fina teer från Darjeeling redan... Hm.
På Fortnum & Masons hemsida kostar teet £2.50 för 50g eller £6.25 för 125g, så egentligen är det ju faktiskt rätt prisvärt. Tittade lite snabbt efter andra engelskspråkiga webbutiker men det var lite klent med såna. F&M har ju postorder men frakten kanske blir lite saftig om man bara skall ha en enda liten påse. Om man nu kan hålla sig till det. *host*


*=nuförtiden allt annat än blyg; med över 40 000 hybrider och hängande, mini-, maxi- och andra blad/storleksvarianter och märkligheter som gula blommor är den långt ifrån sin ursprungliga form.

No comments: