2013-02-16

Mikrofermenterat Sayama Kaori sencha från Thés du Japon.

idag lyssnas det på...Neboke Manako från Tamayura OST med de fantastiskt knäppa Kuricorder Quartet
 Har bara hört bra saker om den här butikens teer så efter att ha tittat runt deras sortiment en gång i höstas så fastnade jag för de två varianter av lätt fermenterat sencha som fanns till salu. Det här är ett av dem.

Påbörjade den här påsen te i förra veckan i akt och mening att ha nåt vettigt att säga om det i söndags(10/2) men så kom det en influensa emellan. Jippi?

Har inget särskilt eller insiktsfullt att säga om de torra bladen, de ser väl ut som...förväntat? Gröna nålar.  Rätt mycket stöv i påsen även om det inte syns på bilden.

Doften är tät och aromatisk, har kanske inte så mycket av det där brutna tomatstjälkar-aktiga jag gillar men är fräsch och grön. Lite kyligare än vanligt kanske?
Teet ger ett rätt grumligt och gult intryck, antar att det beror på tillverkningsprocessen.

Följde butikens riktlinjer för bryggning till en början men fann att det blev lite i överkant bittert/överväldigande för mig så jag drog så småningom ner på temp och ökade vattenmängden en aning(från 70° till 65° och 70ml till närmare 1 dl).

40s som inledande bryggtid fann jag dock vara rätt utmärkt.

 Det går ganska bra att leva lite farligt och bara skopa upp godtycklig mängd blad, t o m jag som annars kramar min våg hårt har sluppit undan ostraffad med detta.

Skämt åsido så blir det gott ändå. Har druckit det varje kväll förra veckan efter jobbet och sett fram emot att få göra det vilket är ett bra betyg-där finns något som gör att jag kommer tillbaka.


Man kan se på bladen när de blivit våta och börjat ta upp vatten att de är behandlade på lite annat sätt än vad som är brukligt; de är lite bruna i kanterna här och där.

Poängen med att processa teet på det här viset skall alltså vara att locka fram en oolong-karaktär och visst, det går att uppfatta nyanser av oolong av grönare typ i både smak och arom, men mer som om någon annan satt och drack baozhong i samma rum som du, det är inget som tar över eller gör överdrivet mycket väsen av sig.

Det jag fastnade för var en energi i smaken hos de 2-3 första kopparna samt den intensiva eftersmaken. Inte riktigt tungkviller men nåt bestämt och tydligt som faktiskt aldrig heller övergår i sötma.

Fick f ö en liten provpåse på ca 8g av deras Tawaramine Kanaya Midori i mitt paket och det var också värt att spana in, hög frisk skärpa på det.

Kommer förmodligen göra fler beställningar från den här butiken i framtiden, hittills har alla intryck varit positiva.

Cirka $26 får man betala för ett hekto av det här och vad jag kan minnas var frakten inte så dyr. Info här.
Avslutar med lite mer Kuricorder Pops för den som så önskar:


Nu måste jag ursäkta mig innan jag hostar sönder lungorna. :)

No comments: