2016-08-07

Shiawase Cha från Maiko Tea

i iTunes...Hajimete No från Blood Lad OST..som såklart inte finns att uppbringa på tuben. Håll till godo med Rinne no Lagrange OP - Try Unite!Jaha. Det var inte igår jag skrev om nåt te här inte. 

Det kom ett utbrott av psykisk ohälsa-hälsoångest eller vad som förr kallades hypokondri samt förmodligen GAD* också-emellan. 

Inte för att det är över** men va fan, te!

Så trist att inte ha ork att hålla på med sina hobbies. Ju.

En effekt av sjukdomen var att mitt smaksinne förändrades och de allra flesta svarta teer mest smakade papp. Buu.

Har mest druckit gröna teer under tiden, och allra mest olika typer av genmaicha***. Det här är ett av dem.
Första påsen köpte jag faktiskt redan för 3-4 år sen tillsammans med annat te från just den här butiken men den hamnade i skymundan och glömdes bort. När jag väl tog fram den och hällde upp var den mesta smaken och fräschören ändå kvar och jag gillade teet såpass att jag gjorde en ny beställning. Man fick tre påsar till rabatterat pris, de dracks snabbt upp och nu är jag inne på nästa triss.

Shiawase Cha(lyckote) är alltså en specialblandning från Maiko med matcha och kombu i. Genmaicha med extra allt, typ. Ofta är sådant te gjort med ganska anspråkslöst te i basen men Maikos innehåller karigane d v s de bladstjälk- och -nervbitar som rensats bort vid tillverkning av t ex gyokuro. vilket ger en lite sötare, rikare smak.

Om det inte redan noterats så är det alltså sjaviga mobilbilder som får illustrera dagens övningar, när jag plockade fram min SLR ville inte batteriet vara med och inte heller gick det att ladda. Suck.

Tittar man lite närmare ser man att te, rispuffar och kombu är täckta med ett fint grönt matchamjöl, som färgar första bryggningen sådär Kiviga Kruse-tokgrön(hej alla som växte upp på 80-talet!).

Brukar brygga det här som annat genmaicha d v s vid 80° i ca 45s första bryggningen, varefter det blir två omgångar till på 25s resp hur länge man känner för att låta det dra; 1-2 min.
Till min ChaCha från Hario som rymmer ~3,5 dl tar jag ett matskedsmått så rågat som det bara går vilket motsvarar 8-10g te.
Harions filter släpper som synes igenom rätt mycket småpartiklar men det är ju nyttigt så... :P


Smaken på första bryggningen är tät och intensiv, långt ifrån det trötta te som kan komma ur oengagerade sushibarers te-termosar. Matchan framträder tydligt och teet är visköst, nästan halkigt i munnen.
Det ska sägas att jag inte är helt bekant med hur kombu smakar men har undrat om den bidrar till att smaken är mjukare och mindre sträv än annat genmaicha. Inte för att det någonsin är vasst eller otrevligt, sånt här te men kanske...mindre tunt? Någon form av ytterligare dimension föreligger i alla fall, och jag kan inte helt tillskriva den matchan.

Vid andra bryggningen är den mesta matchan borta men smaken är fortfarande direkt och intensiv.


En påse på 120g vill man i dagsläget ha ¥1350 för-cirka 120 kr. Dock är det ibland kampanjer med tre påsar till specialpris vilket kanske är värt att vänta på. 

Kika här.*=Generalized Anxiety Disorder. Min terapeut gav mig inte någon formell diagnos utan framhöll det som en möjlighet bara, men det gör inget. 

**=hålls idag kort med yoga, meditation och vilt experimenterande med pre- och probiotika

***=den sortens te kräver inte mycket av mig vare sig att brygga eller dricka...

No comments: