2012-09-24

Kikyo sencha från Hakoniwado.

grävde upp en gammal Nordic Lounge-platta så; Luomos Tessio är vad jag lyssnar påSist ut bland grejerna från Hakoniwado är detta, ett mjukt trevligt sencha vars ursprung i likhet med alla butikens teer ligger i Yame, långt söderut i provinsen Fukuoka. Inte för att jag är någon expert på japanska tedistrikt, eller så.


Mörkt gröna, ganska jämna blad som doftar varmt med en lätt anstrykning av frukt i påsen.Har provat att brygga detta vid både 60° och 70° och föredrar nog det senare. Den som vill ha ett mjukare te väljer en lägre temperatur. Därmed inte sagt att det är taggigt från början, tvärtom. Det är jag som vill ha lite udd.

Smaken är inledningsvis ganska jämntjock, något påminner om bomull som fyller upp munnen och första intrycket var att det kanske var lite mesigt, så fritt från skarpa hörn var det. Jag saknar lite det friska som ibland kan uppträda, det var delvis därför jag senare bryggde vid högre temperaturer.

Något nötigt och sött på det där viset som egentligen inte är sött dominerar och är nästan i överkant.
För mig, vill säga.

Visst tungkviller kan dock förnimmas.


Sammanfattningsvis tycker jag nog att detta är ett bra te i så måtto att det visst framgår att det är av god kvalitet men kanske inte tillfullo i min personliga smak. Det är värt sitt pris och jag skulle inte bli ledsen om jag blev bjuden på det, men om jag ska till att beställa några påsar i fullstorlek väljer jag nog något annat.

Testa gärna själv och se, kanske hittar du en ny favorit?


Kikyo kostar ¥2900-runt 250 kr-för ett hekto och som tidigare nämnts bör billigaste frakt ligga på en trettilapp. Här.

6 comments:

Tristan DC said...

Hej Sparris,
har läst din blogg bakifrån och ser nu till min besvikelse att det inte kommit några nya inlägg på en månad eller så.
Hoppas att inte te-intresset tagit slut?
Har läst några bloggar på sistone och de verkar alla ha självdött.
Hoppas det inte är fallet med din. Har haft stort nöje av den. (läser den när jag har mina små "te-ceremonier") och lär mig en hel del på vägen
(även om jag nog aldrig kommer att bli överens med Gyokoro)
Är en väldigt bra blandning av både te-provning och te-detaljer. Alltid lika kul att se vad andra använder.
Förresten undrar jag om du vet var man får tag i det där glaset som du visade en video på någonstans i Januari (två delar som hon i videon lyfte isär när hon provade Long Jing, tror jag det var)
Tristan

sparris said...

Hej och tack för att du gillar det jag skriver!

O nej, teintresset har inte tagit slut, däremot höll ögonen mina på att ta slut och jag fick skaffa glasögon. Innan de kom begränsade jag mina stunder vid datorn till jobbet-som ju är nödvändigt-och att sitta och kisa över bildbehandling blev ibland lite för mycket. Optikern sa att jag hade mycket högt vätsketryck i ögonen och ibland har jag haft rätt ont också. Nu börjar det dock släppa och jag kan gå med brillorna en hel dag utan problem och du har tur-nytt inlägg är planerat till min lediga måndag imorgon. =) Håll utkik efter post om svart koreanskt från Te-Centralen!

Vad gillar du själv för teer?

sparris said...

Men kära nån, nu glömde jag ju din fråga om teglaset! Kan det ha varit ett sånt här?

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330805181665

Grejen med gyo är att man nog bör lägga en bra slant för att få något minnesvärt(mina första kostade $15 för 50g och imponerade endast måttligt). Det dubbla och uppåt kanske är en bra startpunkt?

Tristan DC said...

Skönt att det verkar ordna sig med ögonen då! Högt vätsketryck i ögonen låter inte bra, om man får det av datorskärm eller te, ligger jag inte heller bra till.
 
Om gyokoron så kostade den fantastiska 299:- för 50 gram (Yoko Ono, Dento Hon Gyokoro), så det var inte priset det var fel på :)
Fattar bara inte grejen med G. Sencha kan vara fantastiskt, men jag har aldrig fått samma upplevelse med G. och det är ju "basically same thing"
 
Jag har dock inte hållit på så länge med te-intresset. Visst jag har druckit te hela mitt liv, men bara pås-te.
Sedan något år dock stort intresse, men jag smakar bara runt nu för att få någon sorts palett.
(men tittar på hur många te-detaljer jag har skulle man tro jag har hållt på hela livet :) Jag får ta riktiga brottargrepp mentalt för att inte köpa massvis sådant här,
jag går mycket på second hand o kollar och det är i princip bara platsbrist, som hindrar mig)
Testar dock bara grönt te och pu-erh, kan man säga. Svart te har jag i princip bara när jag äter på kvällen, och då är det Assam eller Keemun som är klara favoriter.
Drack Hojicha för ganska länoge sedan och gillade INTE, (gillade inte den rostade smaken) så det har avhållit mig från Oolong fram tills nu, men jag inser jag måste börja prova det,
alla som bloggar verkar ju svära vid det

Tristan DC said...

Och JA, det var precis rätt grej som länken visade. Tack!
Så köpknappet fick jobba igen.
(köpte visst en yixing kanna samtidigt. Hoppsan)
 
Ännu ett köp i lördags på loppis var ditt fel :)
Jag har sett dina koppar/skålar och tänkt att; ja, sådana kan man ju ha.
Fick köpt ett par med kinesiska tecken (med vit botten; viktigt)
Var skall jag nu ställa dem?
 
Håller på att testar Long-Jing och Sencha i princip.
LJ har jag aldrig fått att funka som det beskrivs i Youtube-klippet: vänta 2 min och se hur de sjunker.
Efter 10 min har i alla fall aldrig mina sjunkit.
Har testat 3 st nu utan framgång. Är i mina smaklökar underlägset Sencha så långt
Kan du rekommendera någon klockren LJ?

sparris said...

Hej igen!

Det är farligt det där, när man väl börjar inse hur mycket(och fina!) tegrejer det finns så är man snart fast...
Du kanske skulle kunna prova oolong till mat? En rostad t ex Shui Xian till en rejäl gryta tycker jag är en god kombination. Och det finns ju även lätta lätta oolonger som nästan är grönt te-jag tänker på baozhong och liknande.

För egen del har jag inte testat det där med att glasbrygga LJ utan kör för det allra mesta en standarmetod som jag sen tweakar lite om så krävs; 2,5g blad i en större gaiwan(~150ml) och sen 80-gradigt vatten i ca en minut första bryggningen.
Canton Tea Co:s mellandyra var god. =)