2011-10-07

2010 Yunnan Sourcing "Yi Dian Hong" shu.

i min iTunes....jikan keika, även den från Usagi Drop(fantastiskt soundtrack, animen lär vara bra också)

Fick en liten påminnelse om den här kakan häromdagen och tyckte det var en god idé att prova den, så medan regnet öser på utanför bräcker jag loss en bit av den lilla kakan-bara 100g.

Yunnan Sourcing tar f n $3.80 per st, blir man riktigt begeistrad kan man gå loss på en hel tong för $23.30. Mer om teet här.

Och när jag vecklat upp omslagspapperet och lagt fram kakan för att ta en bild, då la kamerabatteriet av. Tack för kaffet.
Nåja, det skadar ju aldrig att lufta teet så det får ligga i fönstersmygen då. Kakan luktar milt, organiskt och fräscht. Faktiskt påminner doften om hur det kan lukta i en blomsteraffär. Inte blommor per se, men...grönt.Efter att jag bräckt loss och mätt upp ~7g te värmer jag kannan, sköljer teet ca 20 s och brygger sedan en knapp halvminut. Sniffade på både sköljvattnet och första bryggningen och det luktar shu, men utan de riktigt fiskiga/ladugårdsaktiga aromerna utan mera cleant eller vad jag ska säga(även om jag har vissa aversioner mot just det uttrycket). Avsaknad av wo dui kanske?

Smaken är enkel, med en trevligt bomullsaktig munkänsla. Inga skarpa hörn men en strävhet jag annars förknippar med taiwanesiska oolonger. Det är nästan så jag anar en svag sötma, och eftersmaken ger efter en liten stund också ifrån sig något lite svagt sött.

aningens underexponerade bilder idag, det är banne mig inte fotoväder ute-

Gillar känslan i munnen överhuvud taget, både teets själva textur och hur jag upplever eftersmak och tungkviller. Mycket lite uttorkande känsla också.

Fortsätter med några ganska korta bryggningar på knappa 20s och teet har en viss skärpa men utan att vara rivigt eller aggressivt. Lite mera drag bara kanske man skulle kunna säga.

Runt bryggning sju mattas intensiteten av vilket kanske är att förvänta.

För att summera så får jag nog säga att jag föredrar detta framför det lösa teet från Mengku jag provade härförleden, främst för att det saknar den lilla vassa ton jag uppfattade i det, och för att det bjuder på något lite mer unikt smakmässigt. Det känns helt enkelt lite mindre middle of the road-shu, lite mer eget.

Med reservation för personlig smakpreferens!


2 comments:

Kristoffer S. said...

Det blev en 2010 Yunnan Sourcing för mig med plus "2004 Xinghai (Large Mini Tuo)", "2010 Nan Jian (Certified Organic Mini Brick)" och en 4 årig "Grade 1 Menghai Ripe Pu-erh Tea".

Har inte hunnit läsa hela forum tråden du tipsade om men det är intressant läsning :)

Förhoppningsvis så får jag en fin pu afton framöver :)

sparris said...

Ja, hoppas du får några riktigt trevliga sessioner!