2012-02-11

Tilltugg till te.

i min iTunes...Cross Over ~ version les quatre filles från Star Driver ja, den jämra serien IGEN...


Jag kanske ska klargöra från början vad jag menar med "tilltugg": det är ju inte alltid det behövs, och jag är inte ute efter vilken mat som går till en viss typ av te, eller vilka teer som funkar i den händelse middagen blir mackor plus Earl Grey med mjölk.

Nä, jag fiskar efter hur man gör de gånger man dricker te för att man vill dricka just det specifika teet, med viss koncentration. Problemet är att efter att ha druckit 5-6-7 bryggningar säg, taiwanesiskt oolong så infinner sig en vilja att bryta av, eller man kanske känner av magkatarr eller dylikt. Vissa teer blir iallafall jag helt enkelt hungrig av(bra tips om man har dålig aptit...) 

I såna här fall vill åtminstone jag knapra på nåt litet, men, det skall vara nåt som harmonierar med tesmaken. Eller iallafall inte stör alltför mycket.

Bagateller kanske någon tycker, det är väl bara att bre en macka?

Jovisst. Allas smak är olika. För mig är det dock mycket som går bort; frukt för syrans skull, den tar över tycker jag, alltför salta eller söta-framför allt söta-saker av samma orsak.
Jag drack förvisso ett Zheng Shan Xiao Zhong en gång och hade chokladdoppade mandlar med kanel på till med stor behållning men det var nog ett undantagsfall. Föredrar mer neutrala smaker.

Några saker som funkat för mig är...

* nötter. Helst osaltade, gärna rostade. Helt råa cashewnötter är sällan kul.

* senbei d v s rissnacks av den sort som det brukar finnas mixlådor av bland 'naturgodiset'.

  bland sagda snacks finns även

* grönsakschips rätt okryddade men väldigt krispiga och fina grejer...

* flatbröd eller annat tunt, krispigt bröd, dock ej FinnCrisps p g a surdegen. Diggar inte surdeg~

* riskakor utan en massa ostpulver och joxcashewnötter med svarta och vita sesamfrön, konohasallad* och sesamcrackersDen som börjar se någon slags röd tråd här är garanterat nånting på spåren... ;)


Om någon sitter inne med andra mer oväntade tips tas dessa tacksamt emot!


*=konoha betyder löv på japanska3 comments:

Kristoffer S. said...

Till pu-erh så händer det ganska ofta att jag äter mörk choklad typ 60% eller mer, tycker det passar bra ihop, vet inte om det är så matigt men :)

Annars så är jag ganska tråkig, blir mest typ ost-mackor och liknande.

sparris said...

Ja, jag kan tänka mig att en sort med mer läder och/eller rökig smak kan passa bra!

Kristoffer S. said...

Glömde tillägga att jag brygger pu-erh mer västerländskt dvs. 3-4min byggning och då kanske mörk choklad passar bättre men du får testa och se i vilket fall som helst :)