2012-12-31

Ochazuke.

Gackts Kono yoru ga owaru mae ni i iTunes~


Idag avviker vi lite från standardprogrammet här på bloggen och tipsar om käk man kan göra om man har lite risrester hemma, tråkigt te eller bara vill ha nåt varmt och enkelt t ex om man känner sig lite ämlig och sjuk.

Iallafall är det oftast så när jag gör detta.

Minns inte riktigt hur eller när jag först stötte på begreppet ochazuke men tror att det kan ha varit i den vevan jag skaffade min första riktiga dator och hade nån besatthet att läsa om japansk mat ett tag.


Det är alltså väldigt simpla grejer detta, lägg riset*(mikras lämpligen lätt om det kommer direkt ur kylen) i en skål, häll över te och topping. Klart!

Om man vill kan man köra hälften misosoppa, hälften te. Jag tar för det mesta vanligt sencha jag tyckt varit lite mjunigt eller som hunnit bli gammalt men andra varianter som t ex genmaicha eller houjicha går också bra.

Sen strör jag oftast bara furikake över. Lägger kanske i en umeboshi om jag har.


Typ så.Den som vill kan pula ner allt möjligt: laxsmulor, sojabönor, rissnacks, klippa nori över...möjligheterna svämmar över. Har t o m sett recept med sake i men det känns lite overkill.

Är man extremt overkill-allergisk finns t o m snabb-chazuke-paket med frystorkade ingredienser färdiga att slänga över riset och teet**. Ful-chazuke!Bonus: en scen ur Mai-HiME med ochazuke/bubuzuke-begreppet inklusive dub(notera att det är väldigt fritt översatt men så är det ju ofta av nödvändighet med ordlekar och liknande).Haruka refererar alltså till sin rival Shizuru med frasen bubuzuke onna. Iallfall är de rivaler i hennes huvud. :P
För övrigt en serie jag fortfarande minns exakt i vilket ögonblick den hookade mig utan återvändo-i andra avsnittet. Det du!Ochazuke figurerar även i en filmtitel: Ochazuke no Aji.
* * * GOTT NYTT ÅR!* * *

*=jag kanske ska nämna att i mitt domus är ris lika med grötris kokt som vanligt matris. Inte jasminris eller något Uncle Ben's-aktigt.

**=nog för att jag är patologiskt lat men för helvete....

2 comments:

Unknown said...

Har just upptäckt din underbara blogg, massor med te mys att läsa.
Är själv te intresserad, men har begränsat mig till Yunnan Black och Keemun samt en del Matcha och Sencha, utöver det är mina kunskaper noll.
Bestämde mig nyligen att eftersom min lokala te shop är både för dyr för den kvalite dom levererar och har för dåligt utbud, att beställa lite olika te direkt från Kina (har kollegor i Shanghai), så jag tänkte fråga om du har några tips? Utbudet som finns på till exempel TMall är överväldigande, och förhållandevis snorbilligt som det ser ut. (Exempel: http://list.tmall.com/search_product.htm?q=%BD%F0%D1%BF%B5%E1%BC%74&type=p&cat=all&userBucket=1&userCell=21)
Tanken är att välja en hel massa i olika prisklasser och se vad man får, men med lite kunskap kanske man kan vaa lite mer precis.

Med vänliga hälsningar,
Björn

sparris said...

Hej! Välkommen och tack!

Ja jösses, nog finns det grejer att välja mellan... :O Tyvärr kan jag inte ett ord kinesiska så jag är inte helt hundra på vad det är jag ser i butiken du länkade till.

Det kanske vore värt att bestämma sig för ett par olika sorter och köpa flera olika kvaliteter för jämförelsens skull? Några sorters Tie Guan Yin om du vill ha oolong, eller Bailin Gong Fu alt Tanyang/Panyang dito för svart te.

Har du kikat på In The Mood For Tea förresten? Väl värt ett besök, både webbutiken och den fysiska dito.