2012-08-31

Te och dumplings på Beijing8.

idag lyssnas det på...Harukaze no okurimono från Sketchbook~full color's~OST
rätt puttrigt soundtrack på det hela taget, Muramatsu Ken står för fiolerna(eller i det här fallet pianot :p)En sväng på stan igår för att uträtta en del ärenden krävde en lunch på stan förstås. Asiatisk mat står alltid högt på önskelistan så eftersom jag gått förbi det här stället för några veckor sedan men inte haft chansen att slinka in då passade jag på nu.

Den här dumpling-grejen verkar ha fullständigt exploderat på sistone...Steam, Potstickers, Fang Yuan Shi Wu...Grace Teahouse serverar dumplings av potstickervariant till sina teer om man vill, dessa är elakt goda. Den som har lite koll på Stockholms restaurangutbud kommer säkert på fler inrättningar.

För att återgå till ämnet för dagen; om Beijing8:s dumplings kan sägas att de är helt okej, jag är ingen kännare så jag kanske missar något. Valde varianten med lax("Lax five spice" där jag antar att de fem kryddorna är detta) och de var mer smakrika än Steams, till dem fick jag en liten såspotta, jag tog hoisin/vitlök. Bra kombo!

De har ett litet antal smårätter man kan ta vid sidan om så jag provade strimlad potatis med chili och koriander. Gott, men båda dessa kryddor kunde ha framträtt aaaningen mer imho.

Teet ingår när man köper dumplings så jag tittade mig omkring och såg dels vattenautomater varav en var märkt 'vatten', dels glasburkar med te. Så jag sträckte mig efter en av dem och skulle sedan hälla upp vatten ur en av cisternerna. Ut kom te. Viss förvirring utbröt. Ur vattenbehållaren kom kallvatten.

Slutligen kom jag fram till att det te som hör till maten är en sort, de teer som står listade under te kostar extra.

Då hade jag redan nappat åt mig en påse och stod där som ett fån så jag gjorde det enda möjliga-norpade med mig påsen. Ähm. Redan där hade jag mörka tankar om att testa detta 'Fine oolong cha' hemma... :)

Husets te då, slutligen. Till en början var det rätt hett-alltför hett för att få någon uppfattning om smaken men färgen var vackert gyllengul/persikofärgad och jag undrade rätt länge vad det egentligen var jag fått. Drack/funderade, drack/funderade. Oolong? Grönt?

Mot slutet av muggen var jag rätt säker på att det var grönt men utöver det-ingen aning. De sista slurkarna hade bittrat till sig en del och hade den där oljiga syran som kan vara rätt så nasty om man inte är beredd.

Eftersom det blåste lite tog jag själv tillbaka de tomma pappkartongerna in när jag skulle gå så personalen slapp jaga skräp över hela Drottninggatan. Passade på att fråga vad det var för te.

"Det är senchate. Från Japan." Aha, ok. Wow.

Jag må vara förstörd av att ha druckit shincha en hel sommar men det var nog första gången jag fått sencha som varit orange... 0_o


Till teets försvar skall sägas att det funkade bra till maten och det är helt okej med enklare te i sådana lägen. Kommer helt klart att komma tillbaka när chans gives.

Beijing8s hemsida och meny kan man kika på här.

2 comments:

Anonymous said...

Jag vet vad du menar med gult Sencha. Det ser läskigt ut och det brukar smaka ännu värre O_o

sparris said...

Ja utan mat till hade det nog varit riktigt deppigt.