2013-05-31

KIKI + IPPODOs workshop om japanskt te.

Tsunenoris Crossroad ur högtalarna...





foto:min Insta



Den 19 april var jag på en liten workshop/sammankomst med tebryggningstema i designbutiken KIKIs lokaler. De brukar ha sådant varje tisdag om inget annat händer, men titta gärna på butikens hemsida för att vara säker.

Denna gång var lite mer speciell. Butiken är återförsäljare av några av den anrika tebutiken Ippodos teer och just den här dagen hade Kano-san, en representant för Ippodo kommit för att brygga te och hålla lite informellt föredrag.
Sånt tycker jag ju förstås är väldigt kul så jag svarade som en pil på det mail jag fått. Chanser att dels få testa Ippodos te-som jag hört väldigt bra saker om-och kanske få öva lite halvtaskig japanska får man inte varje dag.

Allt som allt var vi tre deltagare, en svensk dam och hennes japanska svärdotter, och så jag.

Efter lite inledande te-historia plockades det fram teer; vi skulle få prova fyra typer; sencha, matcha, bancha och gyokuro(inte nödvändigtvis i den ordningen).

Mycket småprat under tiden som översattes av Nori från KIKI och en man vid namn Wataru som också  fanns på plats. Det ställdes frågor från båda håll, skrattades och var allmänt trevligt.

Enligt Kano-san som reser över hela världen för att hålla liknande workshops var folk i USA de mest benägna att väga sitt te på grammet. Det var mycket våg, termometer och vetenskaplig precision där till skillnad från Spanien där man hade en betydligt mer avslappnad inställning till sånt.

För mig hade den här dagen ett särskilt värde i det att jag hoppades få ett slags benchmark på hur japaner tycker teet ska smaka, och hur det smakar när det är riktigt bra(Ippodos anseende är väldigt högt). Man kan ju sitta hemma och brygga och åbäka sig men bättre jämförelsegrunder för en svensk som sällan reser utomlands är ju svårt att få.

Det bancha vi provade minns jag inte så mycket av, däremot sencha och gyokuro gav desto mer. Senchat bryggdes två gånger, dels som europeer brukar föredra det, dels på ett mer japanskt sätt-med betydligt mer blad. Jag insåg att jag nog är/var väldigt försiktig i min egen bryggning, men jag tror också att jag möjligen är en s k supersmakare och lätt blir överväldigad av för hög smakstyrka.

Det hade ju varit roligare om jag kommit ihåg vilka sorter vi fick, vad de hette men jag kan iallafall minnas att senchat var rent och klart i smaken och det gyokuro vi först provade var av en helt annan klass än allt jag tidigare testat. Den smaken, olik nästan allt annat, organisk, vegetabilisk men också med ett inslag av något matigt-köttaktigt och så den där aningen av hav, av alger...spenat.

Matcha stod näst på tur och det var drag i den, fick en liten kopp som synes på bilden nedan, men blev alldeles varm i ansiktet ändå.







Efter att Kano-san berett den första skålen matcha åt oss fick man prova på att göra det själv om man ville.
Frågade försiktigt om det var okej att ta några bilder, det var det men jag tog bara några få för att inte störa.











Allt som allt en riktigt trevlig sammankomst! Att jag kom därifrån med en påse Hosen gjorde inte saken sämre. Inlägg kommer.



Eftersom det är rena sommaren utanför i skrivande stund kan vi ju avsluta med att flyta bort en stund tillsammans med Paris Match:









Trevlig helg!

2013-05-29

Haru-bancha från Yuuki-Cha.

i iTunes...Hoshi furu mori~Ikeda Ayako


Idag har jag ett riktigt billigt te att bjuda på, detta bancha från Yuuki-Cha kostar endast cirka fyrtio kronor(¥600) för en påse på 50g.

Min påse är förra årets skörd, men det finns till salu även i år om någon skulle vilja prova.
Vilket jag absolut rekommenderar, låt inte mina bedömningar styra. Man hittar guldkorn i de mest oväntade lägen.

Liksom samma butiks kyo-bancha är det här rustikt så det förslår; det är inga små pinnar man finner när man öppnar påsen. Men det kan jag acceptera, både pris och sort bäddar för det.






Pinnen t h i koppen var långt ifrån den största jag fann i min påse.  Doften är inte märkvärdig och påminner mest om hur grönt te brukar dofta i hår- eller hudvårdprodukter. Milt, vagt grönt, anigen träigt men ingen påfallande karaktär åt något håll.


Kan inte längre hitta några brygginstruktioner för detta, varken på påsen eller teets sida men egna iakttagelser ger vid handen att det går bra med ett ganska brett spektrum temperaturer-har fått bra resultat med allt från 80° till 95°C.  Ta till rätt rejält med blad och låt det dra en dryg minut eller så första omgången.





Smakmässigt är det rätt neutralt även om jag fått en lätt stickande syra en och annan gång när jag glömt teet lite för länge. Man kan ana en viss anstrykning av fisk och nånting...annat jag hittills inte lyckats sätta namn på hur jag än vänt och vridit på det.

Som avkoppling efter jobbet/middagen har det fungerat utmärkt.

Min enda riktiga invändning är att det möjligen är lite väl tamt, lite väl snällt...men i gengäld bör det vara en bra inkörsport för den ovane; svårt att felbrygga så kapitalt att det blir odrickbart och såpass billigt att det är okej att experimentera hej vilt.

Notera att det lämnar en kraftigt gul hinna i koppen, det kanske är på sin plats att använda vardagsbetonat, glaserat porslin när man dricker det här teet och spara mästerverken som inte pallar att diskas med diskmedel till en annan gång.




Blöta ur kannan doftar bladen otroligt fräscht, grönt, rent och lätt.

Skulle jag utropa en favorit utav detta och det tidigare omnämnda kyo-bancha:t vinner nog det sistnämnda ändå, det har lite mer studs i smaken.



Någon som kommit över något av årets shincha än?

2013-05-26

Tre nya yunomi.

lyssnar på...Tenshi ga miru yume~Suara


Den största anledningen till min frånvaro på den här bloggen har varit det faktum att jag i påskas blev förvisad till en barack på nästa gård medan man stambytte mitt hus.

Det var ok att bo där, flytten till och från sagda barack är inget jag vill uppleva igen. Ever.

Tappade lite lusten att göra mycket alls medan jag bodde där och att fotografera inomhus var sällan möjligt, det var rätt mörkt och fönsterbänkar att ställa objekten på saknades helt. Ergo: bloggandet på is.

Gjorde dock ett och annat fynd IRL under tiden; ett av dem var det här setet med tre tekoppar med Naruto-motiv:









Ser aningen skevt ut på bilden, det är brickan som bågnat en aning...

Alla tre för $15(jag var den enda som bjöd) plus frakt, trevlig och snabb säljare.

Kan framdeles beskådas på sidan för koppar länkad till i högermarginalen. :)


2013-05-25

Tillägg.

mysmorgon med Sakamoto Maayas Kioku-There's no end från plattan 30 minutes night flight





Eftersom jag numera äger en telefon tillverkad i modern tid har jag nu-alldeles för långt efteråt-tagit en bild på tekoppen* jag tipsade om i det här inlägget:




Fortfarande till salu alltså, åtminstone på Lagerhaus på Drottninggatan i sthlm. Bra där.





*=åt Tekoppen, ju. Vet dock fortfarande inte om det verkligen är just en tekopp...

2013-04-09

Ett besök på Grace Tea House.

lyssnar på...det genomvrickade soundtracket till Azumanga Daioh



Det händer ju faktiskt att jag  går på lokal och dricker te. Nu senast fick jag t o m med mig några kompisar  ;)





Inte så märkvärdigt egentligen, en kanna oolong-TGY i mitt fall- att underhålla tills man tröttnat, en korg dumplings, efterrätt(det var sent på eftermiddagen och gled över i middagsdags medan vi satt där).

Det fina är att det är en ganska rejäl brist på hög, dålig musik, skräniga ungdomar och andra störningsmoment här.

2013-03-23

2009 'Banna Black Gold' från Yunnan Sourcing.

som så ofta lite Clannad i högtalarna~








Ingen beklagar de glesa uppdateringarna här mer än jag, det har varit knepigt för en inbiten skiftjobbare som jag att hitta rutiner för ett arbetsliv som numera begränsar sig till kontorstider vardagar.

Packa väskor?
Förbereda morgondagens frukost?
Räkna ut vad man ska ha på sig?

Ofta har jag kommit hem på kvällarna och inte alls velat laga mat, är inte hungrig men sugen på casa sparris version på comfort food; svart te med mjölk. Hela förra veckan dracks det antingen det jag recenserar idag eller en annan variant, ett knoppigt, koffeinmaxat, sötaktigt Yunnan jag återkommer till.

Bara tokladdat min lilla glaskanna och sen gjort kopp efter kopp av detta galet uthålliga te; du kommer garanterat tröttna innan bladen!

2009 stod det på påsen, skördat tidig vår, inköpt drygt två år senare, påbörjat mars 2013 men det är bra fräs i det här fortfarande. Finns inte till salu för tillfället men det finns många bra alternativ i samma prisklass($6/100g betalade jag) och det kanske t o m dyker upp igen i ny årgång?

Vad jag vill säga är att den här typen av teer från just YS sällan-om någonsin-gjort mig besviken.




Spretiga, oregelbunda och ganska långa blad med distinkt gyllene knopp. Burken jag förvarar teet i är alldeles brunluddig på insidan av alla småhår bladen avgett.

Doften ur sagda burk är egentligen inte särskilt stark eller säregen-det är få övertoner av exempelvis frukt eller tobak eller vad det nu kan vara man uppfattar; om något skulle jag säga att den är lite kylig. Påminner allra mest om Ceylonte faktiskt, i det att den är rätt 'ren'.

Har som sagt bryggt detta rätt slumpmässigt för det allra mesta, en rejäl nypa blad(kanske 2-3x vad man brukar använda när man fixar te på vanligt vis) och låtit det dra en dryg halvminut första vändan och sedan känt mig fram. Få kvällar har jag tyckt att bladen börjat kännas slutkörda när jag är färdig med dem.





Lite tråkig färg kanske om man jämför med de nästan lysande orange toner man kan se i ett Darjeeling eller nepalesiskt te och det ser avgjort rätt jävligt ut med lite mjölk i...men låt inte det avskräcka.

Utan mjölk blir det inte strävt eller surt/beskt även om jag överdoserar såhär, bara kraftigt och det kvillrar lite stillsamt på tungan.

En aning svettframkallande är det också, känner mig lätt kokt efter en kopp eller två.

Robust utan att vara tråkigt skulle jag kanske vilja kalla det. Tåligt också då det verkar kunna ta en mängd olika bryggmetoder och ändå bli som jag vill ha det. Utmärkt vardagste.






Trevligt sällskap en eftermiddag som denna när utsikten utanför mest bjuder på glåmiga snöhögar.

2013-03-09

Ureshinocha från Chaikhana.

MARIMITE ~haru~ image album vol 1(l'image de rosa chinensis) är ackompanjemang idag








Det känns lite skämmigt men detta te fick jag alltså i julklapp. Och den julklappen mottogs i torsdags.

Vet väldigt lite om det förutom att det är så extra speciellt att det inte finns på Chaikhanas hemsida och om ureshinocha vet jag inte mer än att det kommer från Ureshino, långt söderut på Kyushu.
En kärnfull handskriven instruktion på påsen; "70° 2 minuter" var allt.

Ureshinocha tycks överlappa lite med tamaryokucha men jag är osäker på om så är fallet med just vad jag fått, de typiska, vagt krullade bladen ser inte ut som mina.

Döm själv?





Torra har bladen en säregen sträv, lite oljig doft. I värmd kanna kommer den typiska kokt kyckling-karaktären fram.

Följer man påsens instruktion blir teet alltför bittert för mig, jag får i vanlig ordning dra ner på
det ena eller andra. En och en halv minut vid 65° var mer i min smak.

Vill dock kasta in en rejäl reservation här eftersom a) teet legat och väntat på mig i bokstavligen månader och kanske tagit skada under tiden och b) jag tror jag fortfarande inte fått ordning på smak och doftsinne helt efter flunsan...men det är mer bitterhet än smak/arom på det här.

Kan förnimma nåt vagt bärigt i det färdigbryggda teet om jag letar, men annars är det mest beska. Vet inte om jag nämnt det tidigare men jag försöker skilja på bra beska och kalla det bittert, och det som mest smakar illa och därmed är beskt. Det senare är mer tungt-kompakt-luddigt i karaktären för mig jämfört med det jag gillar som är skarpare, klarare, renare. Torrare?

Ok jag ska sluta flumma ut nu.




Idag(9/3) när jag färdigställer den här posten(texten ovan skrevs för cirka två veckor sedan) kan jag konstatera ett par saker jag inte lade märke till innan:

Efter bryggning 1 doftar det spenat så man kan dö ur kannan, det är nästan så jag undrar om jag tagit fel på råvara... Plus att smaken hade betydligt fler dimensioner än jag kunde upptäcka vid tidigare sessioner. Mitt smaksinne måste varit rejält tilltygat, mer än jag begripit.

Det bäriga-kärva a la tranbär är mer framträdande och bitterheten är inte alls lika besvärande.

Eftersmaken kommer tyst smygande och lägger sig på tungan.




Idag använde jag även min bankokanna, den klipper mycket tråkig beska och ger andra roligare smaker mer plats. Det slutliga intrycket hamnar absolut på den positiva änden av skalan.

Test-tuggade på ett par av bladen men nej, de var lite för sega för att bli en kul sallad.


Om pris kan jag av naturliga skäl inte uttala mig så om detta är prisvärt eller ej är lite oklart. Dock trevligt att få göra bekantskapen!

2013-02-16

Mikrofermenterat Sayama Kaori sencha från Thés du Japon.

idag lyssnas det på...Neboke Manako från Tamayura OST med de fantastiskt knäppa Kuricorder Quartet




 Har bara hört bra saker om den här butikens teer så efter att ha tittat runt deras sortiment en gång i höstas så fastnade jag för de två varianter av lätt fermenterat sencha som fanns till salu. Det här är ett av dem.

Påbörjade den här påsen te i förra veckan i akt och mening att ha nåt vettigt att säga om det i söndags(10/2) men så kom det en influensa emellan. Jippi?





Har inget särskilt eller insiktsfullt att säga om de torra bladen, de ser väl ut som...förväntat? Gröna nålar.  Rätt mycket stöv i påsen även om det inte syns på bilden.

Doften är tät och aromatisk, har kanske inte så mycket av det där brutna tomatstjälkar-aktiga jag gillar men är fräsch och grön. Lite kyligare än vanligt kanske?




Teet ger ett rätt grumligt och gult intryck, antar att det beror på tillverkningsprocessen.





Följde butikens riktlinjer för bryggning till en början men fann att det blev lite i överkant bittert/överväldigande för mig så jag drog så småningom ner på temp och ökade vattenmängden en aning(från 70° till 65° och 70ml till närmare 1 dl).

40s som inledande bryggtid fann jag dock vara rätt utmärkt.

 Det går ganska bra att leva lite farligt och bara skopa upp godtycklig mängd blad, t o m jag som annars kramar min våg hårt har sluppit undan ostraffad med detta.

Skämt åsido så blir det gott ändå. Har druckit det varje kväll förra veckan efter jobbet och sett fram emot att få göra det vilket är ett bra betyg-där finns något som gör att jag kommer tillbaka.






Man kan se på bladen när de blivit våta och börjat ta upp vatten att de är behandlade på lite annat sätt än vad som är brukligt; de är lite bruna i kanterna här och där.

Poängen med att processa teet på det här viset skall alltså vara att locka fram en oolong-karaktär och visst, det går att uppfatta nyanser av oolong av grönare typ i både smak och arom, men mer som om någon annan satt och drack baozhong i samma rum som du, det är inget som tar över eller gör överdrivet mycket väsen av sig.

Det jag fastnade för var en energi i smaken hos de 2-3 första kopparna samt den intensiva eftersmaken. Inte riktigt tungkviller men nåt bestämt och tydligt som faktiskt aldrig heller övergår i sötma.

Fick f ö en liten provpåse på ca 8g av deras Tawaramine Kanaya Midori i mitt paket och det var också värt att spana in, hög frisk skärpa på det.

Kommer förmodligen göra fler beställningar från den här butiken i framtiden, hittills har alla intryck varit positiva.

Cirka $26 får man betala för ett hekto av det här och vad jag kan minnas var frakten inte så dyr. Info här.




Avslutar med lite mer Kuricorder Pops för den som så önskar:






Nu måste jag ursäkta mig innan jag hostar sönder lungorna. :)

2013-02-03

Doi Tung oolong från Te-Centralen.

 Simulacra från Tiger&Bunny OST i högtalarna-



För en tid sedan fick jag syn på det här teet hos Te-Centralen och fick med mig en kompis att dela på en 100g-påse(jag "behöver" verkligen inte mer te och det kändes lite mer okej på det viset). :)

Om thailändskt te vet jag verkligen inget så detta ska bli intressant.






Det doftar iallafall rätt lovande medan jag häller över min andel i en (stor) burk. Mjukt, rostat.
Bladen tar rejält med plats, räkna med 200g-burk för att husera ett hekto.


Färdigt har teet dessutom nåt mjölkigt i doften.





Drucket till mat, lite halvavslappnat bryggt i en kanna är det här ett te med ganska neutral smak men jag tycker mig ana något lätt fruktigt i bakgrunden, kanske aprikos. Det är ganska lågmält, inga stora gester eller utspel. Lite fruktigt, lite rostat, lite lagom.Man kan fläska på med ganska mycket blad utan att ställa till det nämnvärt.

Alls inget märkvärdigt te men som sällskap till mat eller experimentobjekt om man är på det humöret duger det alldeles utmärkt. Men att brygga i gaiwan med medföljande tekniker tyckte jag fungerade mindre bra, bäst blev det i en mindre kanna och bryggtider som räknas i minuter.



teet är ganska blackt i färgen, mer svagt brunt än varmorange även om kameran hade svårt att fånga den aspekten


78 kr får man lägga för ett hekto av det här teet, kika här.



Finaste slutlåten från Katanagatari får avsluta denna söndag.







2013-01-27

Georgian Old Gentleman från Nothing But Tea.

...lyssnar på Dreaming från Maaya Sakamotos minialbum 30 minutes night flight



Dags för ännu ett georgiskt te från gömmorna. 




Långa, spretiga, svarta blad med svagt plommonaktig doft. 

Har bryggt lite som jag känt för, butiken uppger att man kan låta bladen dra upp till fem minuter och det är nog en ganska lagom tid.


Smaken är mild, fri från bitterhet men utan att vara helt uddlös. Något lite fruktigt samt en svag aning av honungsarom är det som framträder mest för mig.  En eftersmak som inte gör överdrivet mycket väsen av sig finns där också, det kvillrar lite stilla på tungan. Ett puttrigt vardagste och jag gillade det nog bättre än det föregående jag provade, Nagobilevi village tea.

Det färdiga teet har en rätt intensivt orangeröd färg.







Det går även att få ut en fullt dräglig andra kopp på samma blad om man anpassar bladmängd och bryggtid lite.


Sidnot: jag sniffade lite på de förbrukade bladen efter ett av bryggtillfällena och teblad luktar inte alltid så gott tycker jag(rätt vanligt att de luktar gammal fimp) men de här förde mig på ett ögonblick tillbaka till de ridläger jag åkte på i tioårsåldern!
Inte för att de luktar häst, tvärtom en väldigt fräsch och fin doft. Jag kan verkligen inte sätta fingret på vad det var som gav mig de associationerna.


gödselstack? gulmåra?




Ett hekto går på £5.95, en provpåse(10g) på £1.25. Info här.