2012-06-05

Att köpa te på internet.

Shizuka na asa från Kawai Kenjis soundtrack till Higurashi är vad jag lyssnar på för stunden- Nej, idag handlar det inte om specifika butiker eller köpförfaranden, utan om en tanke som slår mig då och då medan jag just trålar efter skojigt te eller saker att brygga det i.

Är det bara jag som blir misstänksam om butikernas beskrivningar är alltför målande?

Om oolonget man kikar på har "toner av orkidé, liljor och söt frukt, mandelblom, choklad och ett underbart avslut som påminner om mango"?

Te är ju ändå te, och ska smaka som just te-Camellia sinensis. Om det inte är smaksatt te, but let's not go there...

Misstänksamheten kommer sig av att det känns som man hypar upp det man vill sälja och jag undrar hur många som egentligen kommer att uppfatta alla dessa fantastiska smaknoter? Varje adjektiv eller substantiv som används sätter ju bilder i huvudet på köparen(iallafall mig) och skapar förväntningar.
Kommer man bli besviken om man inte kan känna samma saker som butiksinnehavaren/vem som nu står bakom presentationerna? Tycka att de luras?
Eller kanske känna sig otillräcklig för att man själv inte kan förnimma allt det härliga?

Men det är ett dilemma; samtidigt vill man ju faktiskt ha något slags beskrivning för att lättare kunna avgöra om det aktuella teet är något man skulle vilja prova.

I en fysisk butik kan man ju be att få lukta på det man är intresserad av, kanske t o m få smaka om butiken är riktigt bra. På webben är man utlämnad åt sitt eget omdöme. Och det skrivs mycket crap som egentligen är irrelevant i sammanhanget. Teet blir inte godare av att det är bybor i autentiska folkdräkter som plockar teet tidiga morgnar medan bergsdimman lättar.

Butiker som säljer provpåsar har ju delvis löst problemet för kunden, om det är ett te som skulle kosta en en slant vill man ju gärna vara någorlunda säker på att man gillar det innan man slår till. Det gör ju mindre om det inte uppfyller förväntningarna om man bara lagt ut några tior.

Hur gör du för att avgöra om du ska köpa ett visst te eller ej?

No comments: