2012-04-05

En kyoyaki hira-chawan från Fujiyama Gallery.

mycket Zettai Reido-musik nu, idag -273°C


Ännu en flat, vid skål till nästan inga pengar, denna från eBaybutiken Fujiyama Gallery. Aningen dyrare utropspriser, men i gengäld lägre fraktkostnader. $19 för skålen som jag i vanlig ordning var den enda som bjöd på(har jag dålig smak eller vad är det? :D ).

Kyo-yaki kommer från Kyoto-undrar  f ö om det isf är så att "kyo" i båda orden skrivs med samma kanji?
Mishima är termen för den här typen av dekoration, jag fann en bra förklaring på  namnet här. Kort kan sägas att det som en del annat terelaterat är hämtat från Korea. Men hur och varför man i Japan kom att bli så influerade av deras keramik är en historia alltför lång för att få plats här.

Numera har ju Östasiatiska museet ett helt rum med föremål från Korea värda ett besök.


den är ordentligt vid och stor, ~15 cm tvärs över och nästan fem cm hög

Dekorationen är alltså inpressad i leran och sedan har fördjupningarna fyllts med vit lera innan skålen glaserats.
I alla händelser en trevlig, rejäl skål jag kommer att använda på samma sätt som den förra.Fler-och betydligt elegantare exempel-på stilen kan ses här, här och här.

En riktigt maffig: här. Kika gärna på småbilderna, där finns foton på tillverkningsprocessen och verktygen som används. Mycket intressant!

2 comments:

Anonymous said...

Snygg skål! Det enda jag hittills har kopplat ihop med ordet Mishima är som efternamn (en av mina japanska favvoförfattare är just Yukio Mishima), men det var kul att få lite fördjupning i ordet och hur mycket det betyder :)

sparris said...

Sant, det är knepigt med ett språk där så mycket låter likadant men skrivs helt olika, det blir snabbt många lager med mening att bena ur.

Roligt att du gillade skålen!