2012-04-05

Kim Shin Ho:s jungjak från Dao Tea.

smyger igång eftermiddagen med Time från Supergrass-albumet I should Coco


Ok, den här posten blev inte som planerat. Hade kunnat svära på att jag hade en provpåse grönt från den andra koreanska odlare Dao Tea köper ifrån, Kim Jong Yeol. I brist på det något grönt alls från sagda butik, men jag letade med stigande förvirring i skåp och lådor medan jag undrade om jag a) var knäpp, b) skulle bli tvungen att leta fram orderhistoriken på sajten för att få någon klarhet eller om c) jordmänningarna snott alla påsar de kunde.

Alternativ C låg väldigt bra till en lång stund medan detta pågick.

Och jag som bara ville ha något snällt och gott att dricka så att det blev folk av mig efter mina nattpass. Nåt lagom lättbryggt som inte skulle bete sig som en primadonna och kräva passning eller alltför mycket hjärnkapacitet.
(helst hade det förstås gärna fått brygga sig självt också, men tyvärr verkar R&D ha några år kvar tills dess)

Efter en kvarts alltmer desperat röjande hittade jag till slut det här-en hel 50g-påse med grönt från Kim Shin Ho:s odlingar. Nu eller aldrig.

Öppnar hursomhelst påsen för att hälla upp i en washi-burk och inuti låg en annan, mindre påse som var omöjlig att ta hål på utan att riva sönder totalt så att flytta över teet tog en hel del fippel.
Jag var, för att inte skräda orden, nästan skogstokig innan jag äntligen fick min första kopp.

Läste på påsen innan jag öppnade den, som bryggtemp föreslogs 70° vilket jag innan jag såg bladen undrade om det var för lite. Mindes House of Teas blad som ju var rejäla doningar men tittar man på de här små smala grågröna sakerna så får jag nog rätta mig efter angiven temp såhär initialt iaf. Vill ju inte chocka de små liven alltför mycket. ;)

edit: efter att ha testat på 80° kan jag meddela att det verkligen inte gör saken bättre...


Tar min lilla gröna kyusu hursomhelst, värmer på den, slänger i en msk blad och kör på en minut eller så.

Efter att ha sörplat i mig lite kan jag, förutom att säga att teet börjar bli märkbart past its prime som det ibland heter, rapportera om en tjock munkänsla som gränsar åt det geléiga, en milt rostad ton, ren smak och den där trevliga smaken/känslan jag gillar så*. Dock möjligen lite mindre av det där brödiga jag hade hoppats på, synd. Vad jag fick är i alla händelser helt okej.

Det är inte dåligt te, det är bara lite gammalt.

 Här blev det visst åt helskotta oskarpt men bilden gav den mest rättvisande färgen på teet, nedan spårade färgen ur en del.
Den tjocka munkänslan fanns kvar i kopp två, annars var det förvånansvärt konsekvent i smaken.
Över huvud taget de delar som inte är regelrätt 'smak' är riktigt tilltalande, det finns en del att upptäcka och det nästan bubblar lite på de bakre delarna av tungan emellanåt. Det falnar dock snabbare än andra gröna koreaner jag druckit hittills, ännu ett tecken på en viss ålder antar jag. Smaken changserar däremot inte, det blir bara svagare.

Skulle jag få fatt på årets skörd medan det ännu är färskt kommer jag inte tveka att lägga en beställning. En påse på 50g av det här kostar $18.99 men frakten är rätt dyr så jag rekommenderar att invänta nyare årgångar.
Undrar f ö exakt vilket år detta te är plockat, på hemsidan står inget årtal. Alla recensioner man kan hitta om man googlar uppger 2009. Är teet tre år gammalt är det iofs imponerande fräscht...trots bladens litenhet och späda intryck var de inget salladsmaterialTillbringade en trevlig eftermiddag i soligt vardagsrum med detta te, lite surdegsbröd från Bröd&Salt på Birkagatan(som jag passerar på vägen till och från jobbet) och soundtracket till Air.

Det krävs visserligen masochistiska drag för att se animen Air mer än en gång, så sönderslitande sorglig är den, men musiken håller än, efter över sex års lyssnande.
Natsukage-en het dag mot slutet av juli, illblå himmel med höga cumulusmoln tonsatt.


Nyfikna kan spana in teet här.
*=Måste försöka komma på ett bra ord för den, eller undersöka om det redan finns. Kinesiskan t ex verkar ju ha mängder med termer för smaker och andra upplevelser som västvärlden inte har.
Någon som vet..?

3 comments:

Anonymous said...

Du gör mig verkligen nyfiken på att testa mer koreanskt grönt! Och du spottar ur dig recensioner så att jag blir grön av avund ;)

sparris said...

Haha oj, det var verkligen inte avsikten att göra någon avis :) Jag har väl helt enkelt för mycket ledig tid....

Rekommenderar alla med den minsta smak för grönt att försöka komma över några koreanska, för mig har de varit en riktig upplevelse även om just detta var lite mjunigt...

Ditt paket kom f ö fram välbehållet!

Anonymous said...

Ditt paket kom också fram i gott skick! Provsmak skjuts dock fram tills efter flytt i helgen :)

Avishet är inte nödvändigtvis dåligt. Nej, egentligen är det bara superkul att någon annan kommer in och verkligen satsar på tebloggande. Sedan kan det ju bli lite prestationsångest också, jag är en väldigt prestationsinriktad människa tyvärr!